25 Şubat 2016 Perşembe

Arjantin / Buenos Aires'te Turistik Gezi

Bir Turist Olarak Buenos Aires

Daha önce de Buenos Aires te bulunmuş olmanın verdiği bir altyapıyla diyebilirim ki turistik zon bir başka..

Buenos Airesi Buenos Aires yapan ne diye soran olursa, cevabım her güzellikteki gibi karışım derim! Birbirine uyum sağlayan ancak özlerini pek de kaybetmeyen kültürlerin karşımı.. Elbette bu benim bakış açım.. Herşeyiyle her zaman böyle değil ama Paris i andıran sokaklar, İtalyan dondurmasının burada da can bulması böyle birşey bence..

La Boca da bu karma kültür güzelliğinin eseri bence! Özünde göçmen olarak gelen İtalyan ların, Buenos Aires in limanının (geldikleri gemilerin yanaştığı yer de oluyor aynı zamanda) yanında gemilerden, çevreden buldukları artık malzeme ile yaptıkları derme çatma evlerden oluşan br mahalle. Sokağa açılan kapısından içeri girildiğinde avlulu, 2 katlı, minik dairelerden oluşan evler, hem düzenli konaklamaya hem de yeni gelenlere otel işlevi görmekte imiş. Gelenlerin avrupadaki yoksulluktan, yokluktan geldikleri düşünülünce zaten pek iyi durumda olmayan topluluğun yaşam koşulları da iyi değilmiş tabi ki de.. 30 40 kişileri bulan tuvalet sıraları anlatılan zorlu hikayeler arasında yer alırmış halen..

Peki bu bölgeyi bu kadar meşhur eden nedir diye sorarsanız, Carlos Gardel in ünlü olan ''El Caminito'' tangosunda bahsedilen yer olması derim. Şarkıcının ölümünün ardından neresi olduğunun keşfedilmesi ile başlayan ve mahallenin kendi renk ve doku orjinalliği ile turistler tarafından ilgi odağı haline gelmesiyle bugünkü ününü kazanmıştır.

Carlos Gardel in Tango sunda bahsettiği El Caminito

Şuanda sevimli kafeleri, rengarenk sokakları, hediyelik eşya dükkanları, renkli ve çeşitli şovları ile turistler ile yaşayan bir mahalle halini almıştır. Sokakların bu kadar sevimli görünmesine sebep olan şeylerin, insanların yoklukta buldukları farklı malzeme ve boyalarla (genelde gemilerdeki seyahat sonrası arta kalan ürünler) evlerini inşa etmeleri olması insanda hüzünle keyif arası garip bir duygu bırakıyor bence.. Ama yine de estetiğe önem veriyor olmalılardı ki bizim mülteci konaklamaları çöp evlere benzerken onların ki turistik bir merkez olmuş demek istiyorum!

La Boca daki turistik kafe, restoran ve hediyelik eşya dükkanları, cephelerde canlandırma maketleri ile birlikte
Buenos Aires teki bir başka turistik merkez ise San Telmo!

San Telmo pazar günleri kurulan ve sokaklarca uzayan bit pazarı ile, turistlere özel türlü şovların yapıldığı bir merkez. Zamanının her evresinde eğlencenin merkezi olan bölge en turistik ve en eski tango çalınan-söylenen-yapılan restoranlarını barındırmakta. Restoranların birinde geçen sene vefat eden Nelly Omar (101 yaşında) sahne alırmış, gençliğinde Carlos Gardel ile bile birlikte şarkı söylemiş bu sanatçıyı keşke daha önceki gelişimde bilseydim de dinleme şerefine nail olsaydım :(

San Telmo da pazar günleri kurulan turistik bit pazarı


San Telmo sende nasıl bir etki yarattı diye sorarsanız, bir Asmalı Mescid gibi derim.. Herşeyi de Türkiyeye bağlıyorsun diyeceksiniz biliyorum... Tabi ki de değil! Ama şöyle birşey var ki, zamanında sanatçıların çoğunlukta oturduğu, güzel ama aslında eski bir bölge  San Telmo.. Sanatın ruhunu adım başı kurulan galeriler ve yaşamış sanatçılara saygı amaçlı evlerine yaptıkları resimler ile korumaya çalışan bölge, şuan aslında daha çok bir eğlence merkezi halini almış.. evet şuanki halini sevdim ama eskiden sanatçıların beslendıkleri o sokakları o zamanın sakinliği ile deneyimlemek nasıl olurdu diye merak etmiyor değilim..



Bir turist olarak Buenos Aires i görmek bir milonga eşliğinde bir akşam yemeği ile ancak mümkün olur sanırım.. İlk fırsatta tekrar gidebilmek ümidiyle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder