26 Şubat 2016 Cuma

Arjantin / Buenos Aires te Bir Porteno

Bir Portaneo luyla gezmek.

Bir turist ne kadar La Boca yı San Telmo yu gezmek istese de bir Porteno için oraların gelen turistleri gezdirmek dışında  (San Telmo nun gece hayatını saymazsak) yapabileceği pek bir şey yok. Ancak Buenos Aires in öyle yerleri var ki hem bir turisti kendine aşık edecek hem de bir Porteno nun düzenli olarak keyifle vakit geçirebilmesine imkan sağlayacak..

Recoleta

Turistik merkezlerin başında yer alan Recoleta bizim nişantaşı gibi baya.. Yenisiyle eskisiyle belli bir seviyenin üzerindeki insanların takıldığı, turistik olarak da mezarlığı ile ünlü olan bir bölge. Yaşlıların yıllardır geldiği - zamanında ve sanırım biraz da günümüzde yazarların ve düşünürlerin takıldığı- kafeleri ve koruma altına alınmış devasa ağaçları tam bir keyif bölgesi. Yemyeşil parkında oturup mate içenlerin, Borges in takıldığı masayı anıtsallaştırmış kafelerinde kahve içenlerin ve alışveriş için recoleta mezarlığının üstten manzarası ile alışveriş merkezinde takılanların yeri Recoleta.

Jorge Luis Borges ve Adolfo Bioy Casares in masasını paylaşırken ben


Dayımla içtiğimiz bir kahveden sonra o işlerini hallederken ben de sokaklarında uzunca bir yürüyüş yapıp, rengarenk hediyelik eşya dükkanlarını gezerek '9 de julio' caddesine kadar gittim.  Akşam karanlığı ile başka bir renge bürünen 9 şeritli cadde refüj yerine mühendis ve mimarlara atfedilmiş kocaman devasa parkları ile gezginlerin dinlenme yerleri olabilmektedir. Genel olarak Buenos Aires te sıkça parklar ve 3 4 blokluk yeşil alanlar bulunabilmektedir. Ağaçlı yolları sayesinde güneşin en sıcak olduğu saatlerde bile hareket etmek sıkıntı yaratmamaktadır. ancak yeni yapılan düzenlemeler ile her zamanki gibi iyileştirme adındaki kötüleştirmeler ile ağaçlar merkezdeki yollardan kaldırılmakta ve güneşin hayatı etkilemesine izin verilmektedir. Bunların dışında; üzerinde taşıdığı turistik ve işlevsel yoğunluk sebebiyle şehirde düzenlenen etkinlikler de bu cadde üzzerindeki meydancıklarda gerçekleştirilmetedir. Yürüyüşümün sonunda böyle bir meydandaki 'Historia de Un Soldero' yani bir askerin hikayesi adlı danslı, orkestra ve bir anlatıcılı bir gösteriyi izleme imkanı da yakalamış oldum. Keyifli bir etkinlikti.

Bir Askerin Hikayesi adlı gösteri


Peki haftasonu diye sorarsanız;

El Rio

Buenos Aires te bana değişik gelen bir şey vardı. Puerto Madero ya kadar -ki o da yeni canlandırılan bir bölge- bütün yapılar ve hayat hep nehre sırtını dönmüş durumda. Nehir hep liman, gümrük gibi daha çok ekonomi ve ulaşım alanlarını ilgilendiren bir bölge gibi tanımlanmış. Avrupada  -ve bildiğim diğer bütün bölgelerde- durumun hep tam tersi olması bana garip gelmişti. Bu durum farkedilmiş ve nehrin kıymeti anlaşılmış olacak ki, artık nehir manzaralı yüksek binalar, nehir kıyısına kurulan parklar, yürüyüş ve etkinlik alanları gibi yeni yerler inşa edilmekte, yeni bölgeler kurulmaktadır.

Nehir kıyısında güneşlenen ve mate içen insanlar



Rio de bunlardan biri. Buenos Aires kent merkezinin biraz dışında, eskiden doğal yapısıyla bırakılmış, tamamı sık ve yoğun bitki örtüsüyle kapalı bölge, çimlik geniş alanlara, çocuklar için oyun parklarına, bisiklet ve paten gibi spor yapabilecekleri yollara çevrilmiştir. Sıcak Buenos Aires günlerinde güneşlenmek isteyenler, mate içmek ya da spor yapmak için bu bölgeye gelmekte ve doğayla yeşille ferahlıkla dolu bir gün geçirebilmektedirler.Bölgede gösteri yapan gençler ve her yaş grubundan insanların türlü etkinlikleriyle renkli birer etki yaratmaktadır.

Gün saatlerinde trafiğe kapalı olan kıyı yolundaki patenli ve bisikletliler ve gölgede keyif yapan aileler


Rio ya gittiğimiz gün yanımıza mate takımını almamış olduğumuza üzüldüm. Plan farklı olduğu için öyle hareket etmiştik ama yine de oturup çimlerde keyif yapamasak da, cıvıl cıvıl eğlenen gençlerin çocukların yanında, yeşil ile nehir havasında yaptığımız uzun yürüyüş ve üzerine bir asado keyfi harika bir pazar geçirmek demekti :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder