29 Şubat 2016 Pazartesi

Arjantin / Buenos Aires e İlk Gelişte Bilinmesi Gereken 4 Temel Şey

Buenos  Aires de farkında olunması gereken bir kaç şey..

Buenos Aires büyük bir şehir. Eskisiyle yenisiyle, düzeniyle karmaşıklığı ile.. Kendine has kültürü ve özellikleriyle.. Her şehrin kendine has birşeyleri vardır. İçinde yaşayanın çok doğal karşıladığı ama dışardan gelen birinin farklı yorumladığı.. Dikkatimi çeken ve bilinmesi gerektiğini düşündüğüm bir kaç konuya değinmek istiyorum bu yüzden..
Recoleta Alışveriş Merkezi

1. Trafik!

Buenos Aires hakkında yazılan yazıları okuduğumda 'toplu taşıma ile ulaşım rahattır, şehirde bisiklet kullanımı yaygınlaştırılmaya çalışdığı için mümkündür, araç ile seyahat ise hiç tavsiye edilmez.' deniyordu. Ben daha önce Arjantinde araba kullandım anca Buenos Aires trafiğine girmedim hiç. Ancak bu sefer merkezde gezerken -özellikle yaya olarak- karşıdan karşıya geçmenin tam bir mucize olduğunu keşfettim! Şöyle ki Türkiye gibi bir çok ülkede (Cezayirde bile) trafik ışıkları yayaya göre düzenlenmiştir. şöyle ki yayaya geç dendiğinde yayanın yoluna hiç bir aracın çıkmaması sağlanır. Ancak Arjantin de durum böyle değil. Dönecek olan araçlar, bulundukları yolun ışığını kullanarak hareket ettikleri için, yayaya yeşil yandığında onlar ancak dönüyorlar. Bu da yeşil yandığını gördüğünüzde dönmek isteyen araçlara karşı dikkatli olmanız gerektiği anlamına geliyor. Hiç mantıklı olmasa da işleyen sistem böyle olduğu için dikkatli olmakta fayda var.
Ek bir not olarak; İstanbul gibi bir şehirden yaklaşık olarak alışık olsak da, Buenos Aires in de şehir merkezi ve otoyollarında da günün bazı saatlerinde ciddi boyutta sıkışmalar ve dolayısıyla trafikte geçirilen sürenin ciddi boyutta uzaması mümkün olabiliyor. ve evet her büyük şehirdeki gibi şehir merkezinde otopark tam bir problem, değnekçilerin eline düşmüş bir konu..

2. Ulaşım!

Eskiden şehrin her sokağından tramvay geçermiş, asfaltların altından görünen raylar içimi acıtsa da mağlesef durum bu. Şuan ise toplu taşıma büyük bir oranda şehir içi otobüslerle, bazı hatlarda da metro ve trenlerle sağlanmaktadır. Sube adlı (bizdeki istanbul kart gibi) yükleme yapılabilen bir kart ile tüm toplu taşıma kullanılabiliyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken 2 konu var.
Birincisi otobüsler bazı noktalarda trenler ile aynı noktalara uğrayabiliyorlar ancak neredeyse her sokağa ulaşım sağlanmaya çalışıldığı için trenin 15 dakkada gittiği yolu 1 saati geçik sürede alabiliyorlar. Bu durumda neden insanlar otobüsü tercih ediyor diye sorarsanız kullanıcı profili derim. Bu da ikinci değinmek istediğim nokta oluyor.
Trenler genellikle şehrin merkezinden biraz daha uzaktaki mahalleleri birbirine bağlamak için kullanılmaktadır. Yıllardır kontrolsüz olarak artmaya devam eden göçmen sorunu ise, mağlesef ki bu tren hatlarının yolunda hüküm sürmektedir. Bu sebepledir ki, trenlerin kullanıcıları arasında, sokakta yaşayan ya da bağımlı çöpçü gençler gibi ciddi anlamda alt düzeydeki insanlar bulunmaktadır. Dilenciler ve eşya vagonlarında (bisiklet taşımak için apartları bulunan kompartımanlar oluyorlar) mariguana içen gençler bu trenlerin hoş olmayan yönleri olmakta. Kullanıma engel olmamakla birlikte, koltuksuz  vagonlara uzak noktalarda seyahat etmeyi tercih edip, eşyalarınıza göz kulak olmak isteyebilirsiniz..

3. Yemek!

Porteno luların neler yediğinden bahsetmiştim :) şimdi bu konuda 2 farklı noktaya değineceğim..
Birincisi Buenos Aires te akşam yemekleri (cena) her yerde çok pahalı. Ancak neredeyse her restoranın öğlen yemeği (almuerzo) için kampanyaları mevcut. En güzel restoranda akşam yemeği yerine öğle yemeği yemeyi tercih ederseniz %30 ile %60 arası kar edebilirsiniz..
İkincisi belirtmek istediğim konu ise yemek saatleri. Öğlen yemeği bizlere bi tık daha yakın olsa da (11:30 dan 15:30 a kadar) akşam yemeklerini çok geç yiyorlar! Eğer bunu bilmez iseniz, akşam saat 19:00 da yemeğe çıktığınızda yiyecek hiç birşey bulamayabilirsiniz.. Çünkü akşam yemeği en erken 20:30 da başlıyor ki eğer bir Porteno luyla yiyecekseniz saat 23:00 bile onlar için uygun olabilir..
Bunca saat nasıl duruyorlar derseniz -ki insan diyor- saat 17 -18 arası içtikleri matenin yanında yedikleri şeyleri dikkate almanız ve uyum sağlamanız gerekir. Aman ha direk yemeği yerim, arada yemiyim demeyin!

4. Tango!

Arjantinlilerin eskiden ailecek gidilen yemekli tango lu geceleri varmış. Ancak belli bir yaş grubuyla beraber bu gelenek kaybolmaya başlamış. Bir süre sadece turistik olarak satılan bir malzeme olarak görülmüş. Günümüzde gençlerin tango ya olan ilgisi ve tabi ki de turistlerin de talepleriyle yeniden canlanan bir sektör halini almış. Önceki bi yazımda turistik gösteriler yapan ya da milongalar düzenleyen mekanlardan bahsetmiştim. Bilmenizi isterim ki gösteri içeren yemekli mekanlar tamamen turistlere özgü düzenlenmiş mekanlardır. Tango nun da Arjantin in de kültüründe pek böyle birşey yoktur. E peki ne vardır diyecek olursanız söyliyeyim hemen Milongalar! Herkesin dans ettiği, arada bazen iyi bilenlerin grup ya da tek olarak şov yaptıkları milongalar. Orjinalinde yemekli olurmuş. Ancak günümüzde yemekli organizasyonlar tango ya ilgilisi olan bazı kesimlere çok pahalı geldiği için yemek sonrası olarak da düzenlenmektedir. Kısacası şovlara değil milongaya gidin!

İlk izlenimlerden oluşan Buenos Aires te dikkat edilmesi gereken konular bunlar:)

Umarım en yakın zamanda (hiç bir sıkıntı yaşamadan) Buenos Aires i gezmeye gelirsiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder